Руснаците смятат България като създадена от руския цар. Смятат, че могат

...
Руснаците смятат България като създадена от руския цар. Смятат, че могат
Коментари Харесай

Ивайло Дичев: Русия смята, че разполага с нас, защото ни е създала - така мисли и за Украйна

" Руснаците смятат България като основана от съветския цар. Смятат, че могат да разполагат с нас, тъй като са ни основали. Така мислят и за Украйна ". Това счита професорът по културна антропология Ивайло Дичев, който предлага промяна на датата на националния празник - 3 март.

Ден откакто се обърна към премиера Кирил Петков и към депутатите с това предложение, създателят и професор в Софийския университет даде изявление пред bTV, в което съобщи, че " на следващия ден ще празнуваме празник, с който нямаме нищо общо ". " До 1888 година той отбелязва възкачването на престола на съветския цар Александър II. Много се надявам да се разсъни от нас националното възприятие. По-стара страна сме от тях, подвластни сме от самите себе си ".

В публичното пространство към този момент върви спор за промяна на датата на националния празник - Деня на Освобождението на България от османско робство. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт за преустановяване на Руско-турската война.  " Много хора оферират 6 септември, други – 24 май. Нещо, което зависи от нас, което си е наше, а не нещо, което са създали две империи, подписвайки един контракт. Да потърсим нашето самочувствие в тази обстановка, тъй като вижте по какъв начин се отнася Русия към своите спътници ", смята проф. Дичев, добавяйки към предлагането датата на приемане на Търновската конституция - 16 април.

" Да честваме и 3 март без ненавист към тези руснаци от 19 век. Нека честваме 3 март като другарство с православните нации. Сега е моментът да махнем Паметника на руската войска. Русия не ни е освободила, тя ни е наказала – това не е избавление. Трябва да стартираме този спор – кои сме ние, и да намерим самочувствие в нашите сили и личната си история ", съобщи Ивайло Дичев.

Той сподели още, че не е вярвал Владимир Путин да предприеме нахлуване против Украйна, тъй като го е считал за " разумен състезател ". Според него дейностите на съветския държавен глава са " акт на тероризъм ", с който той е " взел света за пленник, заплашвайки с нуклеарна война ".

" Терористът какво прави – опасва се с бомби и казва ще гръмна и себе си, и вас. Абсолютно сме потресени от това нещо. Ако тази история се разточи, явно би трябвало да се сбогуваме със света на глобализацията и да се върнем към Студената война. Много се надявам да сме на по-добрата страна, въпреки че сме една от про-путинските страни в Европа. Подкрепата за него е спаднала, но една трета от българите му имат доверие. Това е индивидът, който ни излъга – сподели: " Аз няма да атакувам ", но после атакува Украйна ", сподели проф. Дичев.

" Беларус му е клиент на Путин, той подписа контракт и с Азербайджан. Казахстан беше преди малко нападнат от неговата войска, единствено Украйна му липсва. Въпросът е ще се включи ли Китай. Ако Пекин реши да застане на наша страна и да изиска от руснаците да спрат тази работа, Русия няма да успее ", счита професорът по културна антропология.

Според него огромната вяра е гражданското общество в Русия да се разсъни и да се изправи против Путин, макар че той " вкарва всеки собствен конкурент в пандиза - Навални, Немцов беше погубен, всеки, който му опонира, бива премахнат ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР